Snacktomaatjes houden van zon, maar de aanhoudende on-Hollandse temperaturen vinden hun huidjes niet fijn. Sommige tomaatjes hebben nu lichte rimpeltjes of deukjes. Hierdoor kan de teler  ze niet verkopen onder het Tommies merk. Maar de smaak is prima!

Daarom geven ze 6 miljoen snacktomaatjes weg. Helemaal gratis! Meer weten? De advertentie vind je hier.

Maar wat doe je vervolgens met al die tomaatjes? De komende dagen delen we een paar fijne recepten uit de kookboeken van Loopvis. Zo helpen we allemaal een beetje mee om voedselverspilling tegen te gaan.

Tomatenjam

uit Toen was koken heel gewoon van Lisette Bossert

Nodig

  • 150 gram tomaat
  • 3 cm rode peper
  • 2 el agavesiroop
  • 3 el citroensap
  • flinke snuf zout en wat peper
  • 2 gram marmello

Bereiding
Snijd de tomaat in blokjes. Verwijder de zaadjes van de rode peper en snijd in reepjes. Doe alle ingrediënten voor de tomatenjam (behalve de marmello) in een kleine pan. Leg het deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de tomaten in 10 minuten zacht en gaar koken. Voeg marmello toe en kook de jam nog 1 minuut. Giet de jam in een schaaltje en laat afkoelen. Roer nog eens goed door en proef even. Misschien vind je het lekker om er nog wat extra zout of citroensap bij te doen.

Als je zoveel tomaatjes hebt opgehaald maak je natuurlijk wat extra. Steriliseer lege (jam)potten, schep de jam zo heet mogelijk in de potten (kijk uit dat je niets op de randen knoeit), draai de dop er zo strak mogelijk op en zet ze op de kop weg tot de jam is afgekoeld. Op deze manier is de jam langer houdbaar.

Deze jam is onder andere heerlijk bij de garnalenkoekjes van de foto.

Nodig voor 6 garnalenkoekjes:

  • 125 gram garnalen
  • 1 lente-ui
  • 125 gram speltbloem
  • 1 ei
  • 1⁄2 tl zout
  • 125 ml ijswater
  • versgemalen peper
  • olijfolie

Bereiding
Hak de garnalen grof en de lente-ui in plakjes. Doe bloem, ei, zout, en ijswater in een mengkom. Draai boven de kom een paar keer aan de pepermolen roer tot een glad beslag. Voeg de garnalen en lente-ui toe en roer het beslag goed door. Verhit een koekenpan met 1 el olijfolie. Schep met een juslepel 3 hoopjes beslag in de pan. Gebruik een vork om ze wat af te platten, tot ze een diameter van ongeveer 10 cm hebben. Bak ze aan elke kant 3 tot 4 minuten tot ze gaar en bruin zijn. Serveer de warme koekjes met de tomatenjam.